Skoči na vsebino
Iskalnik

Novice

Spremljajte aktualno dogajanje v naši družbi. Prijavite se na e-novice.  

  • Objavljeno: 26. 4. 2024
  • V kategoriji: Novice
Vse novice

Borzen v krepitvi izvajanja zelenega prehoda energetske politike države

Državni zbor Republike Slovenije je 23. 4. 2024 sprejel energetski zakon (EZ-2), ki prinaša številne novosti v energetsko politiko države, z namenom podpore trajnostnemu razvoju in zelenemu prehodu.

V VI. poglavju zakon ureja dodeljevanje spodbud za naložbe v obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije ter določa digitalizacijo in poenostavitev dodeljevanja subvencij, kar bo omogočilo hitrejšo in učinkovitejšo izvedbo projektov, ki prispevajo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in spodbujanju pravičnega zelenega prehoda, čemur bomo sledili tudi na Borzenu.

Zakon opredeljuje tudi lokalni energetski koncept (LEK), ki predvideva, da morajo lokalne skupnosti z več kot 10.000 prebivalcev v LEK vključiti načrt za vzpostavitev vsaj ene energetske skupnosti, ki temelji na obnovljivih virih energije. Razvoj energetskih skupnosti je tako priložnost za povezovanje lokalnih skupnosti, prebivalcev in podjetij, ki se bodo lahko v realiziranju zavez po nasvete in podpore obračali tudi na Borzen.

EZ-2 ureja številna področja upravljanja energetske politike

Gre za zelo kompleksen zakon, ki obsega skoraj 200 členov in ureja številna področja upravljanja energetske politike, energetskega regulatorja, energetsko infrastrukturo, energetsko inšpekcijo, dodeljevanje spodbud za naložbe, upravljanje kapitalskih naložb v pristojnosti Vlade RS, krizne razmere na področju energetske oskrbe in začasno kontrolo cen energije. Med številnimi določbami zakon poudarja tudi javno korist gradnje, postavitve in vzdrževanja energetske infrastrukture, ki je nujna za distribucijo elektrike in plina ter oskrbo z toploto. Uvedene so določbe, ki omogočajo lažje izvajanje razlastitev za državo, lokalne skupnosti ali investitorje v energetsko infrastrukturo, če je to potrebno za izgradnjo in obratovanje energetskih objektov.

e-novice Želite prejemati aktualne e-novice iz področja delovanja trga z elektriko? Prijavite se