Skoči na vsebino
Iskalnik

Kaj po koncu podpore?

Ob približevanju konca podpore morajo biti pozorni upravičenci, ki imajo pogodbo sklenjeno za podporo kot zagotovljeni odkup. Pravočasno morajo namreč skleniti novo pogodbo za prodajo električne energije z izbranim ponudnikom odkupa električne energije.

Kaj po koncu podpore?

V primeru podpore kot obratovalne podpore se ne zgodi nič posebnega – pogodba se zaključi. Ob približevanju konca podpore pa morajo biti pozorni upravičenci, ki imajo pogodbo sklenjeno za podporo kot zagotovljeni odkup. Pravočasno morajo namreč urediti sklenitev nove, »odprte« pogodbe za prodajo električne energije, ki se začne izvajati po poteku pogodbe za zagotovljeni odkup, pri tem pa lahko:

  • sklenejo pogodbo s poljubno izbranim dobaviteljem na trgu. V pomoč je center za podpore pripravil seznam ponudnikov odkupa.

DOBRO JE VEDETI: Pri poteku pogodbe za zagotovljeni odkup ni avtomatizma pri sklenitvi nove pogodbe. Lastniki morajo postopke sprožiti pravočasno (priporočamo vsaj 2 meseca pred potekom pogodbe), da se lahko normalno izvedejo postopki menjave dobavitelja na trgu električne energije. V nasprotnem primeru tvegajo, da ostanejo brez pogodbe, kar pomeni, da ne bodo dobili plačila za proizvedeno električno energijo oziroma bo elektrarna odklopljena.