Skoči na vsebino
Iskalnik

Novice

Spremljajte aktualno dogajanje v naši družbi. Prijavite se na e-novice.  

  • Objavljeno: 4. 10. 2023
  • V kategoriji: Novice
Vse novice

Projekt FARCROSS uspešno zaključen

Uspešno se je zaključil evropski projekt FARCROSS, ki je potekal od konca leta 2019. Temeljni namen projekta je bila optimizacija izrabe fizične (čezmejne) elektroenergetske infrastrukture s ciljem razvoja rešitev, ki bi povečale možne pretoke moči na enaki fizični infrastrukturi (čezmejni vodi), kar je vključevalo tako fizične posege kot spremembe postopkov. 

Za Borzen, kot enega izmed 30 partnerjev konzorcija (vodil ga je grški Ubitech), je bil projekt pomemben, saj je naslavljal enega izmed ključnih  elementov delovanja notranjega EU trga – optimizacijo izrabe čezmejne infrastrukture.

Borzen je v okviru projekta s sodeloval pri izgradnji t.i. “Optim-Cap Demo”, kjer so končni rezultati demonstracije Optim-Cap, med drugim pokazali, da:

  1. osnovna so-optimizacijska funkcija vodi k višjemu (za 1,5 %) kazalniku socialne blaginje (angl. social welfare) v primerjavi z obstoječim režimom optimizacije,
  2. vpeljava hierarhije, ki dovoljuje zamenjavo rRPF, to je ročna rezerva za povrnitev frekvence (angl. mFRR), z  aRPF, to je avtomatska rezerva za povrnitev frekvence (angl. aFRR),  vodi še k višjemu SW indikatorju in dosega najvišji SW potencial čezmejnih prenosnih zmogljivosti,
  3. uporaba optimizacije čezmejnih zmogljivosti prinaša odlične rezultate, predvsem na Madžarskem (veliko pozitivnih učinkov, z malo vpliva na obstoječe trge),
  4. se potencialni stroški izravnave pomembno zmanjšajo v primeru aFRR+, kar omogoča bolj stroškovno integracijo spremenljive dobave in porabe v samo omrežje in učinkovito izrabo zagotavljanja regionalne izravnave na heterogen način.

V splošnem so na nivoju celotnega projekta glavne ugotovitve, da so vse Farcross rešitve dosegle pozitivno izvedbeno finančno oceno. Najvišje (ekstremno visoko) razmerje med stroški in doprinosom  (angl. benefit-cost ration) (11.000) pa je bilo doseženo ravno pri OPTIM-CAP demo, na račun ekstremnega povišanja SW.

Dodatno, dosegajo vse programske rešitve (npr. OPTIM – CAP, EUROPAN) izredno visok BCR kot posledica nižjih stroškov vpeljave in visokim doprinosom, ki jih ponujajo.

e-novice Želite prejemati aktualne e-novice iz področja delovanja trga z elektriko? Prijavite se