Skoči na vsebino
Iskalnik

News

Follow current events in our company. 

Od danes možna oddaja vlog za subvencioniranje električnih koles
3. 6. 2024
Od danes možna oddaja vlog za subvencioniranje električnih koles

Kupci mestnih, zložljivih in tovornih koles, ki ste oz. še boste kupili kolo po 31. 5. 2024 lahko od danes za nakup uveljavljate subvencijo.

Preberi več
  • Objavljeno: 6. 4. 2021
  • V kategoriji: Novice
Vse novice

Objavljeni podatki o tržni vrednosti elektrike iz podporne sheme v letu 2020

Borzen v vlogi Centra za podpore po vzoru nekaterih tujih sistemov subvencij za obnovljive vire izračunava ocenjeno »tržno vrednost« elektrike proizvedene v podporni shemi. Na podlagi podatkov o urni realizaciji proizvodnje ter tržnih cen na slovenski energetski borzi so bile dodane ocene o tržni vrednosti elektrike za leto 2020 za posamezno tehnologijo proizvodnje.

Skladno z nižjo ravnjo cen elektrike na trgu za dan vnaprej na slovenski energetski borzi v letu 2020 je tudi ocenjena vrednost elektrike nižja v primerjavi s predhodnimi leti. Ocenjena tržna vrednost proizvedene elektrike v podporni shemi v letu 2020 je tako za bioplinske elektrarne dosegla 37,40 EUR/MWh, za male hidroelektrarne 37,97 EUR/MWh, za SPTE enote 40,34 EUR/MWh ter za sončne elektrarne 34,01 EUR/MWh. Pri tem je bila povprečna urna cena na slovenski borzi električne energije BSP 37,55 EUR/MWh. Prvič se je zgodilo, da je ocenjena tržna cena elektrike proizvedene v sončnih elektrarnah nižja od povprečne letne urne cene. To je posledica zelo nizke ravni cen ravno mesecih najvišje proizvodnje iz sončnih elektrarn. Podrobnosti so dostopne na povezavi.

e-nEWS Receive timely updates and exclusive content  Subscribe here.