Skoči na vsebino
Iskalnik

News

Follow current events in our company. 

  • Objavljeno: 7. 2. 2023
  • V kategoriji: Novice
Vse novice

Podporna shema v letu 2022

1. januarja 2023 je podporna shema obsegala 3.716 enot, katerih skupna nazivna moč znaša 396 MW. Od tega je 3461 enot v stari podporni shemi (vstop v sistem podpor glede na predhodno znane referenčne stroške), 255 pa se jih nahaja v shemi po EZ-1 (vstop preko javnih pozivov + prehodi iz starega sistema).

Glede na preliminarne podatke, so izplačila sheme OVE/SPTE za naprave, ki se nahajajo v novem sistemu (javni pozivi + prehodi iz starega sistema) za proizvodnjo v letu 2022 znašale 8,9 mio EUR brez DDV, kar po preliminarnih trenutnih podatkih znaša 8 % celotnih izplačil OVE/SPTE. Te omenjene naprave v novem sistemu hkrati dosegajo približno 20 % delež celotne proizvodnje podporne sheme OVE/SPTE, kar samo kaže na to, da imajo naprave izbrane na javnih pozivih mnogo nižje referenčne stroške in posledično tudi nižjo višino podpore.

Spodnji graf prikazuje izplačila in proizvodnjo za leto 2022 za naprave, ki se nahajajo v novi shemi - prikazan je torej samo del podporne sheme – vključene so enote po sistemu EZ-1: torej enote izbrane preko javnih pozivov in enote, ki so prestopile v nov sistem. Na primarni osi so prikazana izplačila v EUR brez DDV, medtem ko sekundarna os prikazuje proizvodnjo v kWh. Razvidno je da v novi shemi prevladujejo enote SPTE na fosilna goriva, medtem ko so ostali tipi zaenkrat manj zastopani.

*gre za preliminarne podatke

e-nEWS Receive timely updates and exclusive content  Subscribe here.