Skoči na vsebino
Iskalnik

News

Follow current events in our company. 

  • Objavljeno: 20. 10. 2023
  • V kategoriji: Novice
Vse novice

Pri izvajanju energetskih pregledov je ključna digitalizacija

Izvajanje energetskih pregledov je organizacijsko in tehnično zelo zahtevna aktivnost, ki združuje različne stroke. Pomemben poudarek pri energetskih pregledih stavb je potreben tudi na digitalizaciji aktivnosti s področja izvajanja energetskih pregledov. O tem je rekla beseda na strokovnem posvetu v organizaciji Borzena, slovenskega operaterja trga z elektriko.

Na strokovnem posvetu o energetskih pregledih v Sloveniji, ki ga je organiziral Borzen, so izkušeni izvajalci energetskih pregledov, energetski strokovnjaki, naročniki in izvajalci energetskih prenov razpravljali in obravnavali tematike s področja merjenja, zajemanja in obdelave podatkov energetskih pregledov ter njihovega spremljanja v realnem času, s poudarkom na ustrezni analitiki in digitalizaciji.. Beseda je tekla tudi o energetski učinkovitosti in obnovljivih virih energije – o zakonodajnih novostih in finančnih spodbudah, ki so na voljo.

Davor Rašić z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo je predstavil aktualnosti in novosti s področja zakonodaje energetske učinkovitosti in uvajanja obnovljivih virov energije. Izpostavil je Direktivo o energetski učinkovitosti stavb, kjer je potrebno do leta 2030 v sektorju stavb zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 60 %, končna poraba energije se more zmanjšati za 14 % in poraba energije za ogljični odtis za 18 %. »Do leta 2030,  bodo vse na novo postavljene javne stavbe brezemisijske, medtem ko morajo biti vse obstoječe javne stavbe do leta 2050 brezemisijske,« je povedal predstavnik Ministrstva za okolje, podnebje in energijo gospod Rašič.

O investicijskih priložnosti ter več o finančnih spodbudah, ki se v tem in naslednjem letu obetajo  na področju obnovljivih virov energije, je spregovoril Iztok Gornjak z Borzena: »Na Borzenu bodo še v tem letu na voljo neposredna nepovratna sredstva za spodbujanje proizvodnje električne energije in toplote iz obnovljivih virov ter za shranjevanje električne energije in toplote.«

Novosti pri prodaji in nakupu električne energije ter prenosu viškov samooskrbnih elektrarn na druga odjemna mesta je predstavil Andrej Simončič, SunContract. Tehnologija je tista, ki s sodobnimi digitalnimi sredstvi omogoča doseganje odjemalcev energije v realnem času in s tem doseganje ciljev gospodinjstev in poslovnih subjektov na področju rabe čiste energije.

»Pri obvladovanju aktivnosti tovrstnih energetskih pregledov je pomembna digitalizacija, tako pri vrednotenju vhodnih podatkov, kot tudi pri vizualizaciji, poteku analize in sinteze,« je izpostavil mag. Bogomil Kandus v sklopu digitalizacije podatkov energetskih pregledov v industrijskih procesih.

Predstavnik podjetja Eutrip, mag. Primož Praper, je poudaril pomembnost centralnega nadzornega sistem in digitalnega obratovalnega monitoringa v stavbah: »Če ima javna stavba oz. objekt več kot en sistem, bomo v objektu na ta način prihranili povprečno do 15,45 %. Kljub temu, da je investicija v sistem velika, se skozi leta povrne.« Predstavljene so bile izkušnje s področja zajemanja in obdelave podatkov energetskih pregledov stavb v javnem sektorju ter tudi vključitev strojnega učenja in umetne inteligence pri energetskem upravljanju stavb.  

Več o energetskih pregledih in prihrankih energetskega upravljanja z digitalnimi orodji na primerih iz prakse je predstavil Dalibor Pavlović, Eurodom. Predstavil je praktično uporabo različnih energetskih in okoljskih podatkov, pridobljenih med izvajanjem energetskih pregledov, za namen in implementacijo v energetskem upravljanju objektov. »Zelo pomembni so pregledi, servisi in zapisi, kaj se je pri pregledu naredilo. Pomembno je tudi, da se osebe poduči o ravnanju in delovanju obstoječih naprav,« je povedat Pavlović.

Za zaključek je Srečko Zorman, Šolski center Velenje, predstavil idejno zasnovo baze podatkov energetskih pregledov. Baza bo temeljila na poenotenem sistemu zajemanja podatkov že opravljenih energetskih pregledov, podatkih o energetskih izkaznicah stavb, ki se v sistemu evidentirajo v strukturni obliki, in izvajanju analiz ter vizualizacij (prepoznavanje vzorcev in trendov).

Poiščite več informacij in utrinke s posveta.

e-nEWS Receive timely updates and exclusive content  Subscribe here.