Skoči na vsebino
Iskalnik

News

Follow current events in our company. 

  • Objavljeno: 25. 10. 2023
  • V kategoriji: Novice
Vse novice

Spletna delavnica Zeleno javno naročanje pnevmatik

V torek, 24. oktobra, je v organizaciji Borzena, slovenskega operaterja trga z elektriko, v sodelovanju z Inštitutom za javno-zasebno partnerstvo potekala spletna delavnica na temo zelenega javnega naročanja pnevmatik.

Na delavnici smo predstavili področno zakonodajo, prenovljeni primer za predmet javnega naročila pnevmatik ter ugotovitve analize izvedenih javnih naročil za pretekla tri leta v EU in Sloveniji.  Zanimivo je bilo predavanje predstavnika dobaviteljev pnevmatik s poudarkom na energijski nalepki.

»Eden izmed odgovor na vprašanje zakaj se zeleno javno naročanje osredotoča na okoljske varne rešitve je ta, da je javno naročanje eden izmed orodij izvajanja javnih politik.  Evropska unija je okoljske cilje uvrstila visoko na lestvici prioritet tudi za zeleno javno naročanje in tako lahko tudi na primeru pnevmatik javni naročniki naredijo velik korak naprej,« je povedal doc. dr. Boštjan Ferk, Inštitut za javno-zasebno partnerstvo.

Aleš Kuralt, predstavnik družbe Goodyear, je več povedal o  označevanju pnevmatik: »Naši znanstveniki in inženirji so tesno sodelovali z evropskimi usmeritvami v zvezi s posodobljeno oznako za pnevmatike, z namenom spodbujati inovacije v panogi in omogočiti potrošnikom bolj ozaveščeno izbirno pnevmatik. Nova oznaka Evropske unije za pnevmatike, ki se uporablja od maja 2021 dalje, tako zagotavlja večjo jasnot z več vidikov zmogljivosti pnevmatik.«

Vas zanima več? Oglejte si prezentacije predavateljev. Kmalu pa bo na voljo tudi posnetek celotne spletne delavnice.

e-nEWS Receive timely updates and exclusive content  Subscribe here.