Skoči na vsebino
Iskalnik

News

Follow current events in our company. 

  • Objavljeno: 30. 5. 2023
  • V kategoriji: Novice
Vse novice

Spremembe pri izvajanju nadomestil dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina

Vlada RS je izdala Uredbo o spremembah Uredbe o določitvi nadomestila dobaviteljem električne energije (Uradni list RS, št. 58/23) in Uredbo o spremembah Uredbe o določitvi nadomestila dobaviteljem zemeljskega plina zemeljskega plina (Uradni list RS, št. 58/23), ki podaljšujeta ukrep izplačevanja nadomestil dobaviteljem, tako da bo za vse regulirane segmente ukrep veljal do konca leta 2023. Uredbi stopita v veljavo s 1. junijem.

Ob spremembi uredbe se bo izvedel tudi prehod iz mesečnega na dvomesečni obračun nadomestil. Dobavitelji bodo tako zahtevke za nadomestila izdajali na dvomesečni ravni do 20. delovnega dne v mesecu, ki sledi zadnjemu mesecu dobave iz zahtevka, glede katerega veljajo regulirane maloprodajne cene.

Prvi zahtevek po spremenjeni Uredbi bodo dobavitelji lahko poslali v mesecu juliju za meseca maj in junij skupaj. V mesecu juniju tako operater trga ne bo sprejemal zahtevkov. Zahtevke se bo nato oddajalo še meseca septembra, novembra in januarja prihodnje leto.

Ob spremembi uredbe se podaljšujejo tudi nekateri roki, in sicer se poleg omenjenega roka za posredovanje zahtevkov za nadomestila (20 delovni dan v mesecu, ki sledi zadnjemu mesecu dobave iz zahtevka), podaljšujejo tudi rok v katerem elektrooperaterji in operater prenosnega sistema zemeljskega plina operaterju trga posredujejo podatke (17. delovnega dne v mesecu za pretekla dva meseca) in rok za predložitev dodatnih zahtevanih dokazil oziroma dopolnitev vlog s strani dobaviteljev na zahtevo operaterja trga (10 delovnih dni od prejema zahteve za dopolnitve). Opozoriti velja sicer na to, da začne veljati podaljšanje roka za elektrooperaterje in operaterja prenosnega sistema zemeljskega plina z mesecem septembrom.

Poleg navedenega se je spremenil tudi način izračuna regulirane drobnoprodajne cene, saj se pri izračunu upoštevajo tudi fiksni stroški poslovanja, ki jih lahko dobavitelji zaračunajo odjemalcem skladno z Zakonom o oskrbi z električno energijo, oziroma pavšalni stroški poslovanja na področju zemeljskega plina, skladno z Zakonom o oskrbi s plini. Ta sprememba začne veljati z mesecem junijem, navedene stroške pa bodo morali dobavitelji ločeno izkazati v obrazcu pri oddaji zahtevka za nadomestilo.

e-nEWS Receive timely updates and exclusive content  Subscribe here.