Skoči na vsebino
Iskalnik

News

Follow current events in our company. 

Od danes možna oddaja vlog za subvencioniranje električnih koles
3. 6. 2024
Od danes možna oddaja vlog za subvencioniranje električnih koles

Kupci mestnih, zložljivih in tovornih koles, ki ste oz. še boste kupili kolo po 31. 5. 2024 lahko od danes za nakup uveljavljate subvencijo.

Preberi več
Vse novice

Spremembe pri dodeljevanju nepovratnih sredstev za investicije v obnovljive vire energije

Skladno z usmeritvami Ministrstva za okolje, podnebje in energijo je Borzenov center za podpore v Uradnem listu št. 124/2023 z dne 8. 12. 2023, objavil dopolnitev javnega poziva JP-OVE-01 za dodeljevanje pomoči v obliki neposrednih nepovratnih sredstev za investicije v nove proizvodne naprave iz obnovljivih virov energije za proizvodnjo električne energije in toplote ter za hranilnike električne energije in toplote v kombinaciji s proizvodnjo energije.

Ključne dopolnitve se nanašajo na povišanje skupnih sredstev, ki so na voljo za omenjene investicije in sicer iz prejšnjih 80 milijonov EUR na 105 milijonov EUR, pri tem pa se:

  • sklop 1, ki vključuje investicije v proizvodne naprave za proizvodnjo električne energije iz fotonapetostne ali druge sončne energije (to so: fotonapetostne elektrarne, fotonapetostne skupnostne elektrarne, fotonapetostne elektrarne s kulturno-varstvenim soglasjem in fotonapetostne elektrarne, ki bodo pokrivale zunanje nepokrite parkirne prostore) zapira, torej oddaja vlog ni več mogoča, in
  • sklopu 4, ki vključuje soproizvodnjo električne energije in toplote iz lesne biomase, povišujejo skupna sredstva, ki so na voljo, in sicer iz 15 milijonov EUR na 40 milijonov EUR.


Višine sredstev, ki so na voljo za ostale sklope, torej investicije v proizvodne naprave za proizvodnjo električne energije iz vetrne in vodne energije ter soproizvodnjo iz geotermalne energije in bioplina ter proizvodnjo toplote iz lesne biomase, investicije v toplotne črpalke, toplotne sprejemnike sončne energije, hranilnike električne energije ter hranilnike toplote, ostajajo nespremenjene, prav tako tudi vsi pogoji ter način in rok za predložitev elektronskih vlog.

Razpoložljiva sredstva po uveljavitvi spremembe Javnega poziva JP-OVE-01 po posameznih sklopih so razdeljena na naslednji način:

Sklopi proizvodnih naprav

Razpoložljiva sredstva v mio EUR

Sklop1: Proizvodnja električne energije iz fotonapetostne ali druge sončne energije

42

Sklop 2: Proizvodnja električne energije iz vetrne energije

6

Sklop 3: Proizvodnja električne energije iz vodne energije, soproizvodnja iz geotermalne energije, soproizvodnja iz bioplina

5

Sklop 4: Soproizvodnja električne energije in toplote iz lesne biomase

40

Sklop 5: Toplotne črpalke in toplotni sprejemniki sončne energije z inštalirano izhodno toplotno močjo večjo od 50kW

12

Skupaj

105

Spremembe začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. 

V prihodnje je predvidena objava novega javnega poziva za dodelitev pomoči v obliki neposrednih nepovratnih sredstev za investicije v nove proizvodne naprave iz obnovljivih virov energije za proizvodnjo električne energije in toplote ter za hranilnike električne energije in toplote v kombinaciji s proizvodnjo energije, kjer bodo na voljo dodatna finančna sredstva.

 Več informacij ter dostop do oddaje vlog

e-nEWS Receive timely updates and exclusive content  Subscribe here.