Skoči na vsebino
Iskalnik

Novice

Spremljajte aktualno dogajanje v naši družbi. Prijavite se na e-novice.  

  • Objavljeno: 24. 10. 2024
  • V kategoriji: Novice
Vse novice

Strokovni posvet razkril priložnosti novega omrežninskega tarifnega sistema za OVE

Letošnji, že četrti strokovni posvet izvajalcev energetskih pregledov, ki ga je organiziral Borzen v sklopu blagovne znamke Trajnostna energija, je potekal 16. oktobra pod naslovom "Umestitev OVE naprav v nov omrežninski tarifni sistem", kjer je bila glavna tema novi tarifni sistem obračunavanja omrežnine električne energije in vključitev obnovljivih virov energije (OVE) v ta sistem. 

Posvet je izpostavil ključne izzive in priložnosti, s katerimi se soočajo različni odjemalci električne energije, od malih do velikih podjetij, pri optimizaciji porabe in integraciji OVE naprav. Med razpravami so bili obravnavani različni vidiki energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov v slovenskem prostoru, pri čemer je bilo poudarjeno, kako zakonodajne spremembe in trendi vplivajo na to področje. Predstavljene so bile tudi možnosti finančne podpore in aktualni razpisi Borzena, ki pomagajo spodbujati naložbe v OVE naprave. Več je bilo povedanega tudi o vplivu novega tarifnega sistema na stroške končnih odjemalcev in o tem, kako bo ta sistem spodbujal učinkovito rabo energije. 

Posebna pozornost je bila namenjena tudi vplivu sončnih elektrarn na energetske preglede javnih stavb, kjer je bil izpostavljen pomen teh naprav pri zmanjševanju stroškov in optimizaciji porabe v javnem sektorju. Prikazani so bili tudi uspešni primeri iz prakse, kjer so podjetja s pomočjo Borzenove kontaktne točke uspešno izpeljala projekte OVE, kot tudi izzivi in prednosti gradnje sončnih elektrarn v okviru novega tarifnega sistema, ki bo pomembno vplival na investicijske odločitve v tem sektorju. Zaključni del posveta je bil namenjen vprašanju tehnične zaščite fotonapetostnih sistemov, s posebnim poudarkom na strelovodni in prenapetostni zaščiti. Celoten posvet je bil priložnost za izmenjavo strokovnih izkušenj in dobrih praks ter razpravo o potrebnih prihodnjih korakih za učinkovito umeščanje OVE v energetski sistem ob upoštevanju novega tarifnega sistema omrežnine.

Oglejte si nekaj foto utrinkov in dostopajte do prezentacij predavateljev.

e-novice Želite prejemati aktualne e-novice iz področja delovanja trga z elektriko? Prijavite se