Skoči na vsebino
Iskalnik

Novice

Spremljajte aktualno dogajanje v naši družbi. Prijavite se na e-novice.  

  • Objavljeno: 23. 10. 2024
  • V kategoriji: Novice
Vse novice

Borzen na 5. generalni skupščini konzorcija projekta STREAM v Italiji

Borzen je oktobra na 5. generalni skupščini konzorcija projekta STREAM predstavil ključne novosti našega dela na projektu. 

V mesecu oktobru sta predstavnika Borzena, Jasmina Bajec Omahen, vodja službe za nadzor in preglednost trgov in Simon Wltavsky, samostojni analitik v službi za nadzor in preglednost trgov, sodelovala na 5. generalni skupščini konzorcija projekta STREAM, ki je potekala v organizaciji podjetja ASM Terni S.p.A. v Italiji. Borzen kot eden izmed dvajsetih partnerjev projekta STREAM, ki se je pričel 1. oktobra 2022, aktivno sodeluje pri postavitvi in preučevanju ekosistema prožnosti na strani nizkonapetostnega omrežja.

Cilj projekta STREAM je ustvariti inovativen ekosistem prožnosti z uporabo obstoječih trgov z električno energijo, kar bo olajšalo integracijo obnovljivih virov energije in zagotovilo zanesljivo delovanje elektroenergetskega sistema. Projekt vključuje štiri pilotne lokacije (Španija, Finska, Italija in Slovenija), na katerih bodo testirana različna orodja za izboljšanje upravljanja energije.

Ključna vloga Borzena v samem projektu je razvoj regulatornih rešitev, ki bodo omogočale sodelovanje med končnimi uporabniki, ponudniki storitev prilagodljivosti in operaterji trga. Na dogodku so bile predstavljene ključne novosti iz pilotnih lokacij ter napredek pri razvoju platforme sDATA, kibernetske varnosti in regulativnih vidikov. Razprave so se osredotočile tudi na načrtovanje omrežij ter lokalne tržne strukture, kar bo pomembno za uspešno izvedbo projekta v prihodnjih mesecih.

e-novice Želite prejemati aktualne e-novice iz področja delovanja trga z elektriko? Prijavite se