Skoči na vsebino
Iskalnik

Novice

Spremljajte aktualno dogajanje v naši družbi. Prijavite se na e-novice.  

  • Objavljeno: 16. 2. 2024
  • V kategoriji: Novice
Vse novice

Spremembe Pravil za delovanje trga z električno energijo prinašajo pravičnejšo porazdelitev odgovornosti dobaviteljev električne energije

S 1. februarjem 2024 so stopila v veljavo Pravila o spremembah in dopolnitvi Pravil za delovanje trga z električno energijo, s katerimi je bila ob skokovitem porastu aktivnih odjemalcev (samooskrbni odjemalci) in vse večji količini podatkov, zbranih iz naprednih števcev, vzpostavljena pravična in nediskriminatorna obravnava vseh udeležencev elektroenergetskga trga.

Način pripisovanja količin dobaviteljem v okviru bilančnega obračuna, ki je veljal do uveljavitve novih pravil, je namreč postal neustrezen za trenutne razmere, bil pa je tudi nepravičen pri razporejanju bremena oskrbe samooskrbnih odjemalcev med dobavitelje.

Po novih pravilih je bilančna odgovornost dobaviteljev razporejena glede na strukturo odjemalcev, ki jih posamezni dobavitelji oskrbujejo. Dobavitelji so z njimi dobili možnost, da vzpostavijo lažje in (še) boljše upravljanje portfeljev svojih odjemalcev, medtem ko jim spremembe ne nalagajo novih obveznosti. Slednje velja tudi za odjemalce, še posebej samooskrbne, ki so vključeni v sistem neto meritev. Obračun njihove porabe in izdaja računov zanjo s strani dobaviteljev nista predmet omenjenih pravil, ki tudi ne posegajo v obračunsko obdobje, ki v primeru neto meritve ostaja koledarsko leto.

Podrobnejša pojasnila objavljamo tukaj.

e-novice Želite prejemati aktualne e-novice iz področja delovanja trga z elektriko? Prijavite se