Skoči na vsebino
Iskalnik

News

Follow current events in our company. 

  • Objavljeno: 22. 9. 2023
  • V kategoriji: Novice
Vse novice

Kaj zeleni prehod prinaša občinam in občanom?

Na Borzenovi konferenci Trajnostna energija lokalno 023: Aktivno vključevanje občanov v zeleni prehod, ki je potekala 21. septembra, smo slišali, da se mora v zeleni energetski prehod vključiti celotna družba, občani pa morajo postati aktivni odjemalci energentov.

Zeleni prehod je priložnost za napredek celotne družbe, pomembno pa je, da se zanj pravočasno opolnomočijo tudi občani in lokalne skupnosti ter okrepi sodelovanje vseh deležnikov energetike, je bilo osrednje sporočilo tradicionalnega dogodka Trajnostna energija lokalno 023, kjer so podelili tudi nagrado za najboljše magistrsko delo s področja trajnostne energetike.

Mojca Kert, direktorica Borzena, je dejala, da zeleni prehod terja povezovanje in sodelovanje vseh deležnikov, od izobraževalnih institucij, investitorjev, ponudnikov storitev, lokalnih oblasti in seveda občanov, pri čemer si v Borzenu prizadevajo, da okrepijo ta povezovanja in sodelovanja: »Za zeleni prehod je ključno, da presežemo stare vzorce. Ko razumemo, zakaj potrebujemo spremembe, lahko vanje tudi zaupamo in postanemo njihovi pobudniki.« 

Dr. Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, je spregovorila o posebnih finančnih sredstvih, ki jih omogoča Evropska komisija za občinske okoljske projekte. Pojasnila je, da Evropska unija s Skladom za pravični prehod s sredstvi pomaga blažiti družbeno-gospodarske stroške, nastale zaradi podnebnega prehoda in pomaga področjem, ki jih je ali jih še bo prehod v podnebno nevtralnost najbolj prizadel:  »Zeleni prehod je priložnost, ki jo je vredno zgrabiti čim prej.« Obenem je župane in svetnike v občinah pozvala, da se vključijo v novo evropsko mrežo BELC (Building Europe with local councillors), namenjeno predstavnikom lokalnih oblasti za izmenjevanje idej in izkušenj z upravljanjem lokalnih skupnosti.

Poiščite še več informacij in utrinke s konference.

e-nEWS Receive timely updates and exclusive content  Subscribe here.